Meniu

Băile Figa

Prețul unui bilet de intrare este de:

20 lei/zi(luni-joi)

30 lei/zi(vineri-sâmbătă-duminică)

Telefon Recepție: 0747 299 653 

Taxele pentru serviciile oferite în cadrul Parcului Balnear „Băile Figa” pe anul 2024:

Nr. crt.

Denumirea taxei

Valoare taxa lei

(inclusiv T.V.A.)

1.

Taxa de intrare în Parcul balnear

Copiii sub 7 ani au acces gratuit 

 

20 lei / brăţară / zi (de luni până joi)

30 lei/brățară /zi  (de vineri până  duminică)

2.

Taxa de intrare in interiorul complexului

(luni-duminica)

20 lei / brăţară /zi 

2.

Taxa pentru închiriere terenul de fotbal

 

50 lei /oră

3.

Taxa pentru închiriere terenul de tenis

 

20 lei /oră

5.

Taxa pentru fitness

5 lei/ora

6.

Taxa pentru jacuzzi

5 lei/20 min

7.

Taxa pentru sauna

5 lei/20 min

8.

Taxa de acces utilizare tobogan  „AquaLand”

10 lei / brăţară  * 

9.

Taxa de acces utilizare tobogan „2”

10 lei / brăţară  * 

10.

Contravaloare cheltuieli utilizare

„Casă Poartă”

100 lei/ zi

*Pentru accesul la tobogane se va face dovada deţinerii a două sau trei brățări: una de intrare în incinta Parcului Balnear şi una pentru fiecare  tobogan care se utilizează.

Programul de lucru al Parcului Balnear „Băile Figa” Beclean în perioada 15 iunie – 30 septembrie 2024 va fi zilnic în intervalul orar 8:00 – 21:00.

Băile Figa, de la debut și până în prezent. Complexul balnear Băile Figa fost inaugurat în 25 iunie 2010, fiind construit cu ajutorul unor fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene (fonduri PHARE). Zona de agrement Băile Figa – orașul Beclean primește în anul 2021 recunoaștere în mod oficial, primind statutul de stațiune turistică de interes local.

Stațiunea se întinde pe 15 hectare şi este aşezată într-o depresiune înconjurată de păduri, la doar 3 km de oraşul Beclean.

Băile Figa sunt un loc perfect de relaxare, peisagistica locului fiind realizată în acest scop. Aici se găseşte o oază de sănătate având în vedere că proprietăţile apei sărate şi ale nămolului sunt asemănătoare cu cele de la Techirghiol, iar aerul poate avea efect de salină datorită aerosolilor salini existenți.

Inaugurarea unui Mini-Aqualand în data de 27 iulie 2012, ca un nou proiect turistic al oraşului Beclean – investiţie realizată cu fonduri europene, a adus un plus de atractivitate şi divertisment pentru toţi cei care trec porţile staţiunii turistice beclenare. La acest Mini-Aqualand se adaugă în anul 2020 construcția unui tobogan uriaș – investiție realizată cu fonduri locale, menit să ofere un plus de adrenalină distracției turiștilor care vizitează an de an Băile Figa.

De asemenea, tot în anul 2020 s-au construit în premieră pentru țara noastră un ansamblu de aerosoli salini, longitudinali și circulari. Întâlniți în orașe europene balneoclimaterice (mai ales în Germania, dar și în Polonia sau Austria), aerosolii salini au un efect terapeutic, ca de salină. În România, structurile saline de la Băile Figa sunt primele de genul acesta, ceea ce reprezintă un plus pentru atragerea turiștilor în număr cât mai mare.

Anul 2021 aduce ca noutate existența pistelor de biciclete care sunt o alternativă reală turiștilor care ar dori să ajungă în Parcul Balnear fără mașina personală. Va fi pus la dispoziția turiștilor un traseu suspendat cu fundație realizată din piatră naturală, care înconjoară Parcul Balnear, oferind astfel o priveliște mirifică utilizatorilor. Tot la categoria transport prietenos cu natura este și transportul public în comun, care este realizat cu autovehicule electrice, nepoluante. Autobuzele electrice conectează toate cartierele Becleanului cu Băile Figa, locul de întoarcere fiind în incinta Parcului Balnear, chiar în „inima” stațiunii.

În fapt, amenajarea celor 15 hectare de teren pe care se întinde parcul balnear Băile Figa se bucură de aprecierile şi admiraţia tuturor celor care  vizitează complexul de la Beclean. Toate spaţiile şi amenajările de aici au fost bine gândite, staţiunea oferind un loc perfect de relaxare, dar şi o oază de sănătate, având în vedere că apele sărate şi nămolul de aici au proprietăţi asemănătoare cu cele de la Techirghiol, iar aerosolii salini îmbunătățesc respirația, având efect de salină.

Odinioară un loc mlăştinos populat doar de animale, parcul balnear a devenit o atracţie turistică remarcabilă, cu multe spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii, un centru spa cu o piscină interioară cu apă dulce, jacuzzi, saună, două bazine exterioare uriaşe cu apă dulce şi unul cu apă sărată, un bazin rustic cu nămol, un lac sărat şi un râu leneş, pe care turiştii pot pluti relaxant, pe colace şi barcuţe gonflabile. De asemenea, toboganele cu jet de apă au devenit unul din locurile favorite ale tuturor celor ce se bucură de vacanţe şi timp liber la Figa, copii şi adulţi savurând plini de energie şi bucurie aceste facilităţi de divertisment.

De altfel, încă de la intrarea pe poarta tradiţională de lemn, adusă din Maramureş, turiştii sunt tentaţi să uite de toate grijile. De la poartă, musafirii au o vedere de ansamblu a întregului parc balnear. În stânga aleii principale se află terenurile de sport, cele două bazine uriaşe cu apă dulce, dintre care un bazin are apa încălzită la 31-32 grade Celsius, plaje cu iarbă sau nisip şi şezlonguri, precum şi locurile de joacă pentru copii, Râul Leneş, cu bazin şi tobogan acvatic, iar pe partea dreaptă, străjuiesc staţiunea uriaşele toboganele acvatice, plaja cu nisip şi piscina cu apă sărată.

În partea de jos a complexului, spre liziera pădurii, se află, într-un cadru natural deosebit, lacul sărat „Cerbul”, şi alte trei plaje, una cu pietriş fin, una cu nisip şi una cu iarbă. Chiar la capătul lacului sărat este structura de aerosoli salini longitudinali. Denumiți ocazional „casă de spini”, aerosolii sunt formați dintr-un cadru de perete din lemn, umplut cu mănunchiuri de lemn de perie (de regulă negru), care trebuie schimbate la fiecare 5 până la 10 ani, pe măsură ce devin încrustate cu depozite minerale în timp. Apa sărată curge pe turn și se evaporă parțial, în același timp, unele ramuri minerale din soluție sunt lăsate în urmă pe crenguțele din lemn de perie, iar aerul capătă proprietăți similare aerului dintr-o salină. Practic, picăturile de apă bogate în minerale în aer sunt considerate ca având efecte benefice asupra sănătății similare cu respirația în aerul mării.

În capătul aleii se află clădirea cu recepția, iar alături – o terasă în stil rustic, unde turiştii se pot relaxa în voie. Peste tot, pe plajele cu nisip, pe plaja lacului sărat sau pe gazonul artificial de la râul leneş, se găsesc şezlonguri într-un număr mare, precum şi umbrele protectoare, astfel ca turiştii să aibă parte de cele mai confortabile condiţii. Bazinele exterioare cu apă dulce şi jacuzzi-ul exterior, oferă un spaţiu generos pentru toţi iubitorii înotului şi ai sporturilor acvatice.

În imediata vecinătate a unuia dintre bazinele cu apă dulce a fost ridicată şi o frumoasă saună, construcţia avînd forma unei căsuţe rustice, realizată integral din lemn.

De asemenea, un loc principal de atracţie al staţiunii Băile Figa îl constituie cele trei tobogane uriaşe şi cea de-a doua piscină cu apă dulce caldă, având lungimea de 18 metri, lăţimea de 15 metri şi adâncime cuprinsă între 0,8 metri şi 1,2 metri. Această piscină este locul de colectare pentru utilizatorii celor trei tobogane acvatice,care au în total cinci piste de alunecare pe apă. Toboganele pleacă de la o înălţime de peste 10 metri şi  au diferite elemente dinamice, cu serpentine, bucle şi alte efecte de senzaţie, pe o lungime la sol de peste 35 de metri, pîna la 67 de metri. Pentru acest al doilea sistem de divertisment acvatic apa este încălzită de un grup termic cu 20 de panouri solare. Primul dintre tobogane, cel denumit „Kamikaze”, este o îmbinare de elemente galbene şi oferă senzaţii tari, prin viteza foarte mare de alunecare. Al doilea tobogan, pe numele său Concurs, are trei piste de alunecare, două de culoarte albastră şi una de culoare albă, oferind posibilitatea de coborâre simultană pentru trei persoane. Cel de-al treilea tobogan, Spirala, este o îmbinare de elemente roşii şi albe, cu serpentine, bucle şi alte efecte de senzaţie, oferind amatorilor de adrenalină o glisare pe aproape 70 de metri lungime, până la piscina de colectare.

Dincolo de amenajarea peisagistică de excepţie, unde gazonul, florile, pietrele, lespezile şi alte decoruri rustice dau farmec şi culoare locului, turiştii pot petrece aici o zi fără a se plictisi vreo clipă. Pasionaţii de sport au acces la trei terenuri amenajate cu gazon sintetic, unul de fotbal şi două de tenis.

Bazinul cu apă sărată este amplasat în aer liber, fiind străjuit de terase unde se poate mânca şi se pot servi băuturi răcoritoare.

Într-o altă zonă a staţiunii a fost amenajat rustic, cu împletituri din lemn şi băncuţe tot din lemn, un loc unde se pot vedea blocurile de sare, iar nămolul care se găseşte aici este perfect pentru a începe un tratament pentru ameliorarea afecţiunilor reumatice, ale sistemului nervos periferic, ale aparatului locomotor sau chiar afecţiuni ginecologice. Aproape de acest loc cu nămol terapeutic se află structura cu aerosoli circulari, cu efect de salină. Este un loc preferat de către turiștii care își doresc să respire aer salin, structura circulară îmbrăcată cu spini elimină apa dintr-o soluție salină prin evaporare, crescând concentrația de săruri minerale ajungând apoi în aerul din jurul lor.

Tot în parcul balnear „Băile Figa” copiii au la dispoziţie un parc de joacă generos, amenajat cu mobilier ecologic, din lemn, un parc de aventură, o tiroliană şi un labirint verde, din arbuşti de tuia, locuri în care cei mai mici vizitatori ai băilor se pot distra minunat. De asemenea, staţiunea mai are amenajări cu locuri pentru picnic, o zonă cu un mic lac cu apă dulce, împrejmuit cu băncuţe şi cu un podeţ de lemn, pentru odihnă şi relaxare, precum şi alte pasaje şi podeţe rustice, care asigură vizitarea orcărui punct al parcului balnear. De remarcat este şi punctul de belvedere, unde a fost amenajată o cascadă artificială, loc din care poate fi admirat întregul parc balnear, precum şi împrejurimile împădurite ce înconjoară zona, care oferă un decor natural deosebit acestor locuri frumoase.

Între preferinţele turiştilor se regăseşte și bazinul mare cu apă dulce, care a fost construit în spatele terenului de fotbal. Acest bazin a fost dat în funcţiune la începutul sezonului estival 2014 și vine să suplimenteze facilităţile de relaxare şi de divertisment oferite de către parcul balnear de la Beclean, pentru a face faţă cât mai bine afluxului extraordinar de turişti care vin la Băile Figa, mai cu seamă în week-enduri şi în perioada concediilor. Bazinul are apa încălzită la 31-32 grade Celsius, astfel că turiştii îl pot folosi pentru relaxare, chiar dacă afară vremea este mai rece sau mai capricioasă.

Imediat în vecinătatea acestui bazin se află toboganul uriaș, care poate oferi senzații tari tuturor iubitorilor de adrenalină. Toboganul nou de la Băile Figa construit în anul 2020 este unul dintre cele mai mari din țară, lungimea lui fiind de 140 de metri și înalțimea maximă situată la 18 metri, cu trei bucle de rotire completă având inserții de lumini pentru efect spectaculos. La baza toboganului uriaș este un bazin run-out, unde turiștii vor finaliza experința alunecării de pe toboganul uriaș în condiții de siguranță.

Referitor la cazarea turiştilor, aceasta se poate face foarte ușor în proximitatea Complexului Balnear Băile Figa. Dacă la început singurele unităţi de cazare erau hotelurile sau pensiunile din Beclean, destul de puține la număr, acum lângă Băile Figa au apărut numeroase cabane turistice, pensiuni şi chiar și o zonă de căsuţe de vacanţă organizată ca un „sat de vacanță”. Toate acestea sunt investiţii private în valoare totală de aproximativ 10 milioane de euro, care asigură în jur de 2.500 de locuri de cazare pentru turişti.

Băile Figa sunt administrate de către Primăria oraşului Beclean, iat instituția are noi proiecte de continuare a extinderii parcului balnear în urma succesului extraordinar de care se bucură zona de la inaugurare și până acum, cu facilităţi turistice de relaxare, cu bazine noi acoperite, care să transforme staţiunea beclenară într-o destinaţie turistică „all-season”.

În acest sens, chiar la intrarea în Complex, în partea din stânga se construiește în prezent cu ajutorul fondurilor europene Centrul Recreativ Legacy. Proiectul presupune realizarea unei construcții D+P+M cu o arie de 3.150 mp, cu spații recreative, în care se regăsesc: un bazin de înot cu funcții recreative și de recuperare, un bazin de înot cu jocuri în apă, un bazin de relaxare, un bazin de recuperare, un bazin cu apă sărată, o zonă de relaxare și recreere, un punct de prim ajutor, o sală de bowling și fitness, o sală yoga, o bibliotecă pentru copii și adulți, o sală de gimnastică, ateliere creative, spațiu expozițional, echipamente specifice funcțiunilor recreative. Vor fi amenajate spații verzi pe o suprafață de 6.800 mp, vor fi construite locuri de joacă pentru copii și va fi dotat și instalat mobilierul urban în limita terenului disponibil. Cu siguranță această investiție realizată cu ajutorul fondurilor europene va constitui una dintre atracțiile principale din cadrul Parcului Balnear Băile Figa și va asigura un flux mare de turiști și în sezonul rece.

În total peste 1,5 milioane de turişti din toate colţurile ţării au petrecut momente de odihnă şi relaxare în primii zece ani de funcţionare ai Parcului Balnear de lângă oraşul Beclean, iar renumele de care se bucură deja Complexul Băile Figa aduce în prezent în fiecare an sute de mii de turişti care vizitează parcul balnear şi oraşul Beclean, bucurându-se de amenajările staţiunii şi petrecând aici clipe de neuitat.

Toţi aceşti oaspeţi ai meleagurilor beclenare confirmă încă o dată reuşita deosebită a transformării Becleanului într-un important centru de atracţie turistică al judeţului şi al întregii Transilvanii, iar afluenţa continuă şi numeroasă de turişti care vin aici din toate colţurile ţării şi chiar și din străinătate reprezintă o bucurie nemărginită pentru conducerea administraţiei locale, care a depus eforturi deosebite pentru a putea materializa acest proiect care a schimbat total destinul oraşului Beclean, transformând toate aceste frumoase meleaguri într-o importantă destinaţie turistică a României.

De altfel, Parcul balnear Băile Figa se află între primele trei destinații de excelență din România, în ceea ce privește turismul de sănătate și relaxare.

O confirmă asta rezultatul concursului organizat de către Ministerul Turismului “Destinaţii Europene de Excelenţă” (EDEN 2019) la care Parcul balnear Băile Figa s-a clasat pe locul trei, fiind așadar considerat de către specialiștii în turism o destinație turistică de top din țara noastră.

Rezultatul acestui concurs vine ca o apreciere după exact 10 ani de turism la Băile Figa, ca o încununare a tuturor eforturilor depuse de către administrația locală timp de un deceniu și ca o încurajare pentru a continua dezvoltarea turistică a Băilor Figa.

Aerosoli salini longitudinali și circulari, construiți la Băile Figa în anul 2020.

Turiștii care vizitează Complexul Balnear Băile Figa vor remarca faptul că aerul din stațiune este mult mai curat decât în anii precedenți. În plus, are și efect terapeutic, ca de salină.

Asta datorită celor două noi structuri construite în complex numite Aerosoli longitudinali, respectiv Aerosoli circulari. Utilizate la producerea sării, cele două structuri elimină apa dintr-o soluție salină prin evaporare, crescând concentrația de săruri minerale ajungând apoi în aerul din jurul lor.

Denumiți ocazional „casă de spini”, aerosolii sunt formați dintr-un cadru de perete din lemn, umplut cu mănunchiuri de lemn de perie (de regulă negru), care trebuie schimbate la fiecare 5 până la 10 ani, pe măsură ce devin încrustate cu depozite minerale în timp.

Apa sărată curge pe turn și se evaporă parțial, în același timp, unele ramuri minerale din soluție sunt lăsate în urmă pe crenguțele din lemn de perie, iar aerul capătă proprietăți similare aerului dintr-o salină. Practic, picăturile de apă bogate în minerale în aer sunt considerate ca având efecte benefice asupra sănătății similare cu respirația în aerul mării.

Aerosolii mai pot fi întâlniți într-o serie de orașe balneoclimaterice, în primul rând în Germania, dar și în Polonia sau Austria. În România, structurile saline de la Băile Figa sunt primele de genul acesta.  

Primăria Beclean intenționează ca pe viitor să mai construiască noi astfel de structuri de aerosoli în cadrul Băilor Figa, în beneficiul tuturor turiștilor care vizitează Complexul Balnear an de an.

Sari la conținut